De droom van onze drukker Ed!

Heidelberg aangedreven door ouderwetse windkracht

Naast zijn baan als drukker in onze drukkerij is Ed ook fanatiek molenaar. Toen hij hoorde dat er in Oliemolen Pink in Koog aan de Zaan een Heidelberg drukpers stond, die door de wind wordt aangedreven, moest hij daar natuurlijk een kijkje gaan nemen!

 

Na 70 jaar wordt er opnieuw met behulp van windkracht een drukpers in werking gezet. In het laatste oorlogsjaar werd daar, in de periode dat er geen stroom meer was, drukwerk vervaardigd op twee kleine drukpers. Vanaf 21 maart gaat een Heidelberger degelpers op windkracht mooi drukwerk afleveren. Met regelmaat is de pers in werking te zien op zaterdagen tot en met 9 mei.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nederland de bevrijding vierde. Daarom is er voor kinderen een speciale toonstelling opgezet in het Molenmuseum: ‘Kind in 1945’. Vanuit de contacten met Saense Druckerije, die met de kinderen een persoonsbewijs uit de oorlog gaat namaken, is het idee geboren een echte ouderwetse Heidelberg drukpers te plaatsen in de molen.

 

zelf een keertje kijken?

openingstijden: 21/03/2015 tm 10/05/2015

Elke 2e zaterdag vd maand 10:00-17:00 uur. Ook open op za en zo als de molen draait. Entree: volw € 3,50 / kind 6 t/m 12 jaar € 2,-.

 

Klik op onderstaande link om het filmpje te zien, Ed staat er ook op!

1 1
2 2
3 3
4 4